Η NASA τοποθέτησε με επιτυχία το πιο κρίσιμο εργαλείο του Mars 2020 rover

science SCIENCE / TECHNOLOGY
Δημοσιεύθηκε:

Συμπληρώνονται ένα ένα τα κομμάτια του παζλ για το Mars 2020 rover, καθώς λίγες ημέρες μετά την τοποθέτηση του συστήματος τροχών και αναρτήσεων, οι μηχανικοί της NASA κατάφεραν να εγκαταστήσουν ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία του: την SuperCam.

Πρόκειται για την βελτιωμένη έκδοση της ChemCam που έχει τοποθετηθεί στο Curiosity rover και σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα σύστημα που περιλαμβάνει αισθητήρα κάμερας, laser και φασματοσκόπια για τον εντοπισμό και την αναγνώριση χημικών και ορυκτών στοιχείων με μέγεθος όσο η ακίδα ενός μολυβιού από απόσταση μεγαλύτερη των 7 μέτρων.

Η κατασκευή της SuperCam έγινε συνεργατικά από τις ΗΠΑ, Γαλλία και Ισπανία, με τους Γάλλους να παραδίδουν το τελευταίο κομμάτι του hardware πριν από μερικές ημέρες.

Σειρά παίρνει το σύστημα αποθήκευσης δειγμάτων (Sample Caching System) που είναι προγραμματισμένο να τοποθετηθεί στο Mars 2020 rover μέσα στις επόμενες ημέρες. Αποτελείται από 17 μηχανικά μέρη που έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να συλλέγουν με ευκολία δείγματα πετρωμάτων και χώματος, το οποίο θα επιστραφεί στη Γη για περαιτέρω μελέτη.

Η αποστολή Mars 2020 είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο του 2020 και αν όλα πάνε καλά θα φτάσει στον πλανήτη Άρη το Φεβρουάριο του 2021.


MUST READS


MORE ARTICLES

scroll gif